Airco Service

De V.A.G. Airco Service van RD-Techniek houdt uw auto koel

De airconditioning in de auto is bijna niet meer weg te denken. Jaarlijks groeit het aantal auto’s met airco nog steeds. Intussen is 72% van de personenwagens en een toenemend deel van de bedrijfswagens met airconditioning uitgerust. Met onze Airco Service houdt u uw airco in topconditie! Wij bieden R134a én 1234YF aan.

Ook uw elektrische of hybride Volkswagen, Audi, Seat of Skoda zijn van harte welkom bij ons.

Onderhoud voorkomt defecten

Een airconditioning wordt tegenwoordig niet meer beschouwd als luxe. We rekenen erop. Dit betekent echter niet dat het gebruik van de airco altijd gegarandeerd is. Sterker nog, zonder onderhoud van uw airconditioning zult u binnen de kortste keren geconfronteerd worden met een defect systeem. En dat gebeurt vaak als het u niet uitkomt!

Een airco is niet onderhoudsvrij. Per jaar verliest een airco gemiddeld tot 10% koudemiddel. Dit middel zorgt, naast koeling, voor smering van de airco.

Door gebrek aan voldoende smering van het systeem tijdens maximale prestatie in warme maanden, kan ernstige schade aan het systeem ontstaan. RD-Techniek onderhoudt graag uw airco.  Op die manier garanderen wij dat uw aircosysteem u koel door de warme zomermaanden helpt.

 

De airco-onderhoudsbeurt bestaat uit

  • Legen systeem;
  • Vacümeren;
  • Lektest;
  • Druktest;
  • Diagnose stellen;
  • Hervullen met koudemiddel;
  • Eventueel geurbehandeling (tegen meerprijs).

RD-Techniek doet naast het onderhoud ook het oplossen van storingen in het airco systeem. Desgewenst kan in overleg het systeem worden voorzien van nieuwe onderdelen indien dit van toepassing is.

NB: bij compressorschade dient men het systeem te spoelen om gevolgschade te voorkomen aan de nieuwe onderdelen.

Waarom airco spoelen?

Wanneer een compressor van een airco-installatie defect gaat, dan kunnen er, afhankelijk van het soort defecten, heel wat metaaldeeltjes in circulatie in het aircosysteem komen. Hierdoor wordt het hele systeem vervuild en kan er niet zomaar een andere compressor geplaatst worden, want dan zal deze onmiddellijk opnieuw schade oplopen door de rondzwevende metaaldeeltjes. Vandaar dat men het aircosysteem eerst grondig moet spoelen of 'flushen'.

Gevolgen van niet-spoelen

Door verontreinigde olie en metaaldelen kunnen expansieventielen en orifice tubes verstopt raken. Vervuilde olie en slijtdelen kleven tegen de binnenzijde van leidingen en kanalen van aircocomponenten. Dit soort van verontreinigingen zullen tijdens een normale servicebeurt niet verwijderd worden en kunnen een grote invloed hebben op de werking van het aircosysteem. Vervuilde olie en slijtdelen kunnen ook aan de compressordelen kleven waardoor op langere termijn compressorschade kan ontstaan.

Grondige reiniging

Onder spoelen wordt verstaan het verwijderen en inwendig reinigen van een aircosysteem. Dit betekent, verwijderen van alle oliën, metaal en niet- metaaldelen, en alle andere schadelijke stoffen. Het is immers niet mogelijk om met een standaard servicebeurt dit soort van verontreinigingen te verwijderen uit het systeem. Onderdelen zoals compressor en expansieventielen zijn zeer gevoelig voor dit soort van verontreinigingen. Bovendien heeft men soms geen enkel idee meer over de nog aanwezige hoeveelheid olie in het circuit.

Airco geurbehandeling

Behandel nare geurtjes met een geurbehandeling. Tijdens een geurbehandeling reinigen we uw auto airco. Alleen zo kunnen we de nare luchtjes en bacteriën verwijderen. Na de behandeling ruikt de aircolucht weer fris en loopt u minder risico op gezondheidsproblemen. Bacteriën vermenigvuldigen zich razendsnel in een airco. RD-Techniek adviseert een jaarlijkse geurbehandeling van uw airco.

Airco tips:

Als u tussen de airco-onderhoudsbeurten in zelf goed zorgt voor uw airco, voorkomt u onnodig hoge reparatiekosten. Deze drie tips helpen u op weg!

  1. Gebruik uw airco het hele jaar door. Door uw airco in de winter ook af en toe aan te zetten houdt u het systeem in goede conditie. Zo voorkomt u lekkages en reparatiekosten.
  2. Schakel uw airco 5 minuten voordat u uw bestemming bereikt uit. Dit geeft het koudemiddel de kans om op te drogen en ontstaan er geen nare luchtjes.
  3. Zet in de zomer na stilstand van uw auto eerst alle ramen tijdelijk open, zodat de hete lucht direct kan ontsnappen. De auto is hierdoor sneller koel en de airco hoeft veel minder hard te werken.
RD-Techniek_blokken-1-33
RD-Techniek_blokken-1-52
RD-Techniek_blokken-1-34